Tanker om rygestop

Tanker om rygestop

januar 23, 2019 Slået fra Af Redaktionen

Som den store amerikanske forfatter og kyniker Mark Twain (Tom Sawyer and Huckleberry Finn) allerede skrev for over 100 år siden: “Det er slet ikke svært at holde op med at ryge. Jeg har gjort det mindst en snes gange.”
🙂 Det der er svært er at lade være med at begynde igen.
Det lyder måske som et joke, men det er absolut alvorligt ment.
Det tog mig mange år at lære hvordan jeg kunne ende min nikotin afhængighed, mange år med endnu flere eksperimenter med forskellige metoder og tricks. Som regel gik det fint med at holde op. Et par uger, et par måneder, og en eller to gange klarede jeg at være røgfri i over et år.

Men før eller senere endte jeg altid på smøgen igen og jeg var tæt på at give op med at give op for rygningen.
Indtil jeg mødte en ven som åbenbart havde styr på det. Han kunne ryge en smøg eller to den ene dag, men når jeg tilbyd ham en cigaret dagen efter påstod han at han var ikke-ryger. Da jeg spurgte ham hvordan han kunne klare det var hans svar: jeg beslutter mig bare for ikke at ryge i dag, og dagen efter gør jeg det igen.

Nogle år senere besluttede ville jeg prøve igen at holde op. Men denne gang huskede jeg dag for dag metoden og i stedet for at lave store planer om at holde op, en gang for alle besluttede jeg mig for at jeg bare ikke ville ryge i dag og tage det en dag af gange. Ingen stress, ingen skuffelser. Jeg købte en pakke nikotin tyggegummi og tog en hver gang rygetrangen blev stærk. Det var før man overhovedet kunne forestille sig at der en dag ville være e-cigaretter.

Jeg nåede ikke engang at komme halvvejs igennem den første pakke med tyggegummi. Efter to uger glemte jeg simpelthen at tage dem, eftersom rygetrange var blevet svagere.

I dag, mere end 15 år senere, tør jeg sige jeg er hvor jeg altid har ønsket at være. Jeg er nu ikke-ryger. Men af og til, sådan ca. 5-6 gang om året får jeg lyst til en smøg. Og så ryger jeg en og nyder det stort. Vanen har intet hold på mig mere. Men jeg har stor respekt for nikotinens tiltrækkende kraft, man skal absolut ikke undervurdere det. Jeg skal bare lade være med at ryge dagen efter.

Dette indlæg er skrevet af Romed Bucher.