Palæo eller ikke Palæo, det er spørgsmålet

Palæo eller ikke Palæo, det er spørgsmålet

januar 30, 2019 Slået fra Af Redaktionen

Du må næsten allerede have hørt om Palæo, en af de seneste trends indenfor sund mad.  Palæo folkene er overbevist om at de har fundet de vises sten indenfor sund mad kultur. Videnskabsfolk er mest skeptiske. Fagfolk i madverden, vel, de enten hader eller elsker det.

Ideen bygger på at vi levede meget sundere, dengang vi skulle fange en hare hvis vi vil have aftensmad. Eller en urokse eller mammut. Det er måske også rigtigt, vi fik i hvert fald meget mere motion dengang end vi gør i dag. Kigger man på den gennemsnitlige livsforventning for stenaldermennesker får man et andet billede.

Fra stenalderen til nu

Den mener man var omkring de 30-35 år. Dette bekræftes af hvad der var realistisk for naturfolk som fx Innuit inden de gik over til en civiliseret livsstil. Med denne kommer som bekendt de kendte livsstilssygdomme og -lidelser. Dem havde vi ikke dengang vi jagede harer og mammuter. At jagte harer er nok ikke så vildt farligt. Men mammuter og urokser, alle bæster i denne størrelsesorden, de plejer at slå tilbage hvis man slår efter dem. Har det noget med de 35 år at gøre? Ellers også var diæten dengang ikke så sundt som nogle tror. På trods af livsstilssygdomme, stillesiddende arbejde, industrimad, tomme kulhydrater, E-numre og dioxiner i maden, lever vi betydelig længere i dag. Har vi overhovedet spist som Palæo folkene vil have os til at tro?

Palæo folkene siger vi dengang har spist masser af kød og fisk, næsten ingen kulhydrater og ingen forarbejdet mad.  Hvis det passer, undtagen den med forarbejdet altså. (Hvor skulle den også komme fra, der var stadig 10.000 år til den første McDonalds).

Spekulation eller sund fornuft?

Sandsynligt er nok at vi dengang spiste det som var nemmest at få fat i. Hvorfor jagte en dødsensfarlig mammut hvis man kunne samle en kurv fuld med muslinger og krabber på under en halv time?  Uden at risikerer liv og lemmer. Eller grave vilde gulerødder og løg op? Og hvorfor skulle vi mon ikke have spist kulhydrater? Det er netop kulhydrater, især de søde af slagsen som er mest populær blandt nutidens naturfolk. Langt mere end en bøf. Og kongen af kulhydraterne er honning, det sødeste der er tilgængelig uden industri.

Der er megen spekulation og tvivl omkring palæo. Hvis du også tvivler og foretrækker varieret og velsmagende kost, kig forbi Romanovich.dk.