Sundhedsmæssige fordele ved at drikke kaffe

Sundhedsmæssige fordele ved at drikke kaffe

september 25, 2018 Slået fra Af Redaktionen

Der har været meget diskussion på det sidste omkring hvorvidt kaffe er sundt eller usundt. Dem der ikke drikker kaffe er tilbøjelige til at mene at kaffe er usundt, mens det forholder sig omvendt med kaffedrikkerne. Vi har set lidt nærmere på sagen.

Udover nedenstående som er decideret videnskabeligt bevist, så elsker jeg personligt også bare at side med min yndlings kaffekop, nyde udsigten og vågne stille og roligt op. Jeg elsker også at invitere mine middagsgæster til at komme lidt tidligere, også starte en hyggelig aften med en dejlig kop kaffe – i mine helt nye, og virkelig lækre, kaffekrus – med dertilhørende kande – jeg stort set lige har shoppet, inde på Roba.dk. Det er altså bare lidt sjovere, når man kan flashe sine nye lækre ting, synes jeg.

Koffein

Vi kan ikke komme udenom, at kaffe indeholder koffein. Det er blevet fastslået at der er ca. 100 mg koffein i en almindelig kop filterkaffe, mens der er lidt mere i espresso. Men det behøver ikke nødvendigvis at være en dårlig ting, at der er koffein i kaffe. Koffein er et naturligt stof, som findes mange steder i planteriget, og der er blandt andet også koffein i the og kakao. Koffein har en opkvikkende effekt på kroppen, og kan derfor hjælpe os til at yde bedre, og til at være mere koncentrerede. For meget koffein kan dog medføre nogle ubehagelige bivirkninger såsom hjertebanken og hovedpine. Der er ikke grundlag for at tro, at koffein har nogle skadelige bivirkninger på længere sigt, så kaffedrikkerne kan sagtens ånde lettet op. Dog kan koffein virke afhængighedsskabende, og man kan derfor risikere ikke at kunne undvære sin daglige kaffe.

Sundhedsfaktorer

Når vi nu har slået fast at der er koffein i kaffe, som både har god og potentielt dårlig indvirkning på kroppen, kan vi se nærmere på de faktorer der påvirker sundheden i kroppen generelt. Studier tyder på, at kaffe sænker risikoen for at udvikle type 2-diabetes og parkinsons sygdom, hvilket i sig selv er en stor gevinst. Desuden er der også meget der tyder på at indtagelse af kaffe sænker risikoen for blodpropper og depression. Så der er altså fordele at hente ved at drikke kaffe.

Men, men, men

Desværre er der ikke nogen der ved HVORFOR kaffe har de sundhedsmæssige værdier, og derfor er det også svært helt at fastslå noget med sikkerhed. Desuden skal man passe lidt på med kaffen hvis man er gravid eller hvis man lider af angst. Her kan kaffe nemlig have særdeles negativ effekt. Med alle de nyere former for kaffe såsom kaffelatte eller cappuccino er der yderligere en faktor at tænke på; der er nemlig en stor mængde mælk i disse drikke. Ofte er det sødmælk der bruges til at lave det varme mælkeskum, og hvis man drikker 3 kopper latte om dagen, kan man derfor hurtigt komme til at indtage halvanden liter sødmælk om dagen, hvilket på længere sigt kan føre til overvægt.

Alt med måde

Konklusionen må være, at man skal drikke kaffe med måde. Studier viser at 3-5 kopper kaffe er helt uskadeligt og måske ligefrem sundt for kroppen. Husk så lige, at det ikke er 3-5 cappuccioner, men almindelige kopper kaffe. Hvis du ikke kan undvære din daglige kaffelatte, kan du eventuelt nøjes med én latte om dagen, og så drikke almindelig kaffe med en lille sjat mælk for resten. Nogle gange er det selvfølgelig helt OK at gå bananas, personligt elsker jeg at prøve nye kaffebarer når jeg rejser og her får jeg ofte rigtig rigtig mange kopper kaffe 🙂