Søvn er vigtigt for din familie og sunhed

Søvn er vigtigt for din familie og sunhed

september 21, 2018 Slået fra Af Redaktionen

Søvn er vigtigt for at os mennesker vi går og har det godt. For lidt og skod søvn er ikke sundt for menneskers liv og deres levevis. For mange med store søvn problemer, kan det hårdt at passe sit arbejde og være social. Vores hjerne bliver hurtigt stresset, hvis vi ikke får sovet nok. Specialt børn er det at sove noget af største vigtigste. Børn der ikke sover nok kan ikke udvikle sig lige så hurtigt og godt som alderssvarende, både fysisk og mentalt. Os voksne bør få mellem 7-9 timers søvn hver nat.

Mens for vores børn skal have mellem 9-12 timer – alt efter hvor gammel dine børn er naturligvis. Spæde børn skal sove længere end de er vågne for at kunne udvikle sig. Andre bivirkninger ved ikke at sove nok er udvikling af diabetes, overvægt, uren og grå hud, rastløshed og depression.

Det her kan du selv gøre

Du kan selv gøre en masse for at få et bedre søvnmønster og ikke mindst generel søvn.  En vigtig ting, er at have den rette temperatur i sit soveværelse. Der må ikke være for varmt eller for koldt, vi skal helst sove i 18-19 graders varme, små børn måske 1 eller 2 grader varmere.

Det er også vigtigt at man har det godt når man skal sove. Det betyder, at både dyne, pude, seng, madras og nattøj – hvis man sover i det – skal være behageligt og rart at have på. Så har du, ligesom jeg, ofte store problemer med at finde ud af hvad du skal give din far i julegave eller fødselsdagsgave, fordi han er manden der har alt og ikke ønsker sig noget, så vil en oplagt gave til far jo helt klart være en lækker pyjamas – også selvom han ikke ønsker sig den, for så er det bare at fortælle ham at han kommer til at få en noget bedre søvn. Måske er det bare mig, men jeg sys en pyjamas er mega hyggelig og far-agtig og sys egentlig bare at vi alle skal forære vores fædre sådanne en gave næste gang vi har chancen. 🙂

Undgå at drikke kaffe, te og spise mad senere end 3 timer før du går i seng og skal sove.

Tøm også hovedet så godt du kan om hvad du skal dagen efter. Hvis man tænker for meget går der længe før at man falder i søvn. Og noget meget vigtigt, det er at alt elektronik skal slukkes – tv’et, tabletten og telefonen og i stedet læs  en bog inden sengetid i stedet for. Forskere har fremvist, at lys fra elektronik før man går i seng, kan forstyrre din søvn meget. For børn gælder det samme.

Mange små børn falder også nemmere til ro hvis de får en stille og velkendt nat sang og måske vild de også at have en lille natlampe tændt. I perioder kan børn rammes af de ikke sover så godt, på grund af mareridt, her skal man som mor og far give trøste dem og give dem noget som de kan følge sig trykke ved. Dette kan f.eks. være deres dyne med noget velkendt sengetøj på, som har jeres families duft.

Derudover virker det også rigtig godt for flere folk at læse/høre noget fiktion, inden sengetid – man bruger altså hjernen på en helt anden måde, end man gør når man kigger ind i en skærm. En almindelig bog/roman er selvfølgelig det oplagte valg, men man kan også gå lidt alternativt til værks, som jeg selv gør. Jeg læser nemlig små jokes-historier, som jeg finder på https://bedstejokes.dk, også printer ud på papir – så jeg slippe for skærm-tid – her læser jeg altid 5-10 minutter for ungerne af dem der er egnede til mindreårige, og når de så er lagt i seng og det bliver min tur til at søge mod drømmeland, så virker det også super godt for mig at bruge 10-15 minutter på at læse flere jokes. Det er lidt ligesom små historier, man griner bare lidt og bliver glad – som om det giver en eller anden form for tryghed – og det hjælper mig rigtig meget til at falde i søvn ofte. Jeg mixer det op, så det er ikke hver dag jeg læser godnat jokes for mig selv, andre gange har jeg en god bog, men der er altså ikke noget der virker så godt for mig, som jokesne – prøv det.