5 veje til godt humør og koncentration

5 veje til godt humør og koncentration

september 22, 2018 Slået fra Af Redaktionen

Godt humør er ikke noget, du er født med – det er noget, du får, hvis alle de nødvendige betingelser er til stede. De nødvendige betingelser vil jeg her komme med et par gode tips.

Generelt hænger det således sammen, at dit humør er linket tæt sammen med signalstoffet dopamin. Hjernen frigiver dopamin, når vi gør noget, hjernen gerne vil belønne os for. Det kunne for eksempel være en god karakter til en eksamen, at vi har fået en pige med hjem eller at vi har haft et godt salg på arbejdet. Lykkepiller, ADHD medicin og andre substanser går også ind og påvirker dopamin-niveauet i hjernen. Der er rigtig mange ting man selv kan gøre for at påvirke dit humør, koncentration og dopaminniveau – herunder kommer der 5 værdifulde tips.

Søvn betyder alt

Vi mennesker er definitivt indrettet til at sove om natten og vi har brug for det.

Du skal ikke alene sove for at blive frisk – også for mentalt at være til stede, for at opbygge muskelmasse, for at tabe fedt og så videre. Du slipper ikke udenom minimum 7-8 timers søvn. Nogle mennesker kan med lidt træning klare sig med 6 timer.

Søvn har også vital effekt på hjernens funktioner. Hjernen så at sige rydder op og lader op, mens vi sover. Det er derfor, vi er groggy og utilpas, og slet ikke i stand til at udføre meningsfyldt arbejde, hvis vi ikke har sovet tilstrækkeligt.

Sund og varieret kost (måltidskasser redder dagen)

Næstefter søvnen kommer kosten. Den rigtige af slagsen. De fleste ved at det er god og vigtigt at spise sundt. Men især når man snakker humør og koncentration (og energi-niveau generelt) er kosten alfa og omega. De gængse kostregler gælder stadig – spis groft, grønt og varieret – og hold raffineret sukker, de dårlige fedtstoffer og lign., på et markant lavere niveau, end alle de sunde ting. I en travl hverdag kan det dog være svært at få tiden til at handle, planlægge og lave den sunde mad, hver dag. Derfor vil jeg her slå et kæmpemæssigt slag for måltidskasser. Vi har herhjemme kørt med måltidskasser i over et år nu, og det er helt klart en af de aller bedste beslutninger vi har taget i rigtig mange år. I starten var jeg lidt skeptisk, fordi jeg syntes det var lidt dyrt og fjollet – fordi man kunne jo bare selv handle.

Men faktum er at ja, det koster en smule mindre, end hvis du selv bruger en masse timer på at handle alle råvarerne, og køber stort ind, MEN, alt det gode opvejer dette rigtig mange gange. For det første bliver man inspireret til super mange lækre retter man aldrig vidste fandtes – og aldrig selv havde kunne finde på selv. Derudover minimerer man også madspild fuldstændigt – man får kun lige præcis de varer man skal bruge. Super fedt – og nemt – at få ryddet den af vejen. Derudover er der rigtig mange forskellige måltidskasser – se evt. en oversigt på https://www.maaltidskassen.com – vi har f.eks. prøvet en vegetarkasse nogle gange, for at spise lidt mindre kød, en “turbo” kasse de uger hvor vi havde ekstra travlt, samt en med traditionelle retter for at prøve noget helt andet. Så alt i alt en kæmpe anbefaling til måltidskasser herfra.

Kosttilskud

Visse kosttilskud kan være en genvej til bedre humør, har du styr på en god og sund kost samt masser af søvn.

Et eksempel på et sådant kosttilskud er Modigen. Det er et almindeligt planteekstrakt og har testede virkninger.

Et andet er New Mood fra amerikanske Onnit. Det sælges pt. ikke i Danmark.

Du kan også på Amazon købe kosttilskud indeholdende serotonin, der stimulerer produktionen af 5-HTP i hjernen – hvilket også er linket sammen med godt humør.

Stimuler hippocampus

Du har nok hørt om hippocampus før,

Hippocampus er et område i hjernen. Hippocampus ses traditionelt som vores hukommelsescenter. Herfra udskilles der et stof, der hedder BDNF (Brain Derivved Neutropic Factor), hvilken hjælper dannelsen af hjerneceller.

Motion øger mængden af dette BDNF.

Samtidigt udskiller kroppen endorfiner og dopamin, når du bruger din krop – det er alt sammen med til at gøre dig til en glad mand eller kvinde igen.

Overvej specielt arbejdsmønster

Mange mennesker tager ubehag med hjem fra arbejdet. De er trætte og brugte, når de endeligt kommer hjem efter at have brugt hele dagen på at glæde deres chef ved at udføre diverse opgaver.

Du kan overveje et specielt arbejdsmønster til at øge din arbejsdglæde og mindske din stress.

Jeg nævner i flæng Inbox Zero-systemet, at systematisere dine pauser, at møde tidligere og gå tidligere fra arbejde samt at bede om lukkede lokaler, hvor du ikke støder på forstyrrende medarbejdere som eventuelle løsninger på dette “problem”.

Måske du har en alternativ løsning? Skriv den gerne herunder i givet fald!