Sådan hjælper du dit spædbarn til at sove trygt og godt

Sådan hjælper du dit spædbarn til at sove trygt og godt

februar 20, 2021 Slået fra Af Redaktionen

Alle nybagte forældre ved, hvor meget søvn fylder, når man har et lille spædbarn i huset. Det er de færreste nybagte forældre, der får nok søvn, og det kan virkelig tære på energien og overskuddet. Der er en grund til, at frarøvelse af søvn bruges som torturmetode. Langt hen ad vejen, er man bare nødt til at acceptere, at livet med et spædbarn ikke involverer meget søvn.

Der er dog nogle ting, du kan gøre for at hjælpe dit spædbarn til at sove trygt og godt. Dem vil vi komme nærmere ind på herunder.

Giv din baby en vuggetur

I en ideel verden, falder dit spædbarn i søvn, så snart du lægger det ned i vuggen. Virkeligheden ser desværre som regel noget anderledes ud. Mange små spædbørn har nemlig svært ved at falde til ro uden en vuggende bevægelse.

Da barnet stadig lå inde i sin mors mave, var det vant til konstante vuggende bevægelser, når mor bevægede sig rundt. Mange nybagte forældre tilbringer derfor mange timer med at vandre frem og tilbage i stuen, mens de vugger deres baby i forsøget på at få det til at falde i søvn. Det er dog hårdt i længden, og derfor er en slyngevugge en rigtig god investering for de fleste nybagte forældre.

En slyngevugge er en slags babyhængekøje, der omslutter barnet og vugger det, når det skal sove. Cozy Cradle slyngevuggen fra Membantu er lavet af 100% økologisk bomuld og hjælper dit barn med at finde tryghed og falde til ro. Det er generelt vigtigt at købe økologiske produkter til de helt små børn, da deres hud er særligt sart og ikke kan tåle en masse skadelige kemikalier.

Hjælp din baby med at finde ro med ’white noise’

De vuggende bevægelser, f.eks. fra en slyngevugge i økologisk bomuld, minder som sagt baby om tilværelsen i sin mors mave. Det samme gør sig gældende for det såkaldte ’white noise’. Da baby stadig lå inde i maven, kunne det konstant høre lyde fra mors bankende hjerte og krop i det hele taget.

Disse lyde kan man til en vis grad efterligne med forskellige monotone lyde som f.eks. en føntørrer eller støvsugeren.

Lad din baby sove med noget, der dufter af dig

Både slyngevuggen og ’white noise’ kan hjælpe din baby med at finde ro, da det minder baby om den trygge tid i sin mors mave. I begyndelsen af et barns liv, har det i det hele taget et helt særligt bånd til sin mor, som man kan udnytte til sin fordel.

Udover at efterligne tilværelsen i maven, kan du også hjælpe barnet til at finde ro med duften af dets mor. Tag en brugt, helst økologisk t-shirt eller tørklæde, som dufter af dig og læg det under babys hoved, når det skal sove. Så kan dit lille barn dufte, at mor er i nærheden, hvilket også kan hjælpe det til at finde ro, så det kan sove.