Sådan gør du dit badeværelse mere klimavenligt

Sådan gør du dit badeværelse mere klimavenligt

januar 15, 2023 Slået fra Af Redaktionen

Vi forsøger alle at gøre vores klimaaftryk mindre og leve mere miljøvenligt. Det gælder alt lige fra affaldssortering til energibesparende lyskilder og automatiske afbrydere på varmeanlæg, men hvad med badeværelset? Skal det ikke også gøres mere klimavenligt? Det er trods alt et af de steder, hvor man bruger flest ressourcer i form a vand, varme og strøm, men hvad er der egentlig af gøre?

 

Et par gode huskeregler

Det første man kan gøre for at mindske klimaskaderne i sit badeværelse, er alle de ting, man selv kan gøre. Der er mange bittesmå ting, alle mennesker kan gøre til vaner, når de lukker døren til rummet uanset årsagen, og mange af dem kræver ikke særlig meget omtanke. Det er bare et spørgsmål om at gøre nogle ting til vaner, ligesom det for mange nu er en selvfølgelighed, at man slukker lyset, når man forlader et lokale.

 

Hvis vi starter med toilettet, så har alle toiletter i dag to forskellige skyllefunktioner, og medmindre du har haft særlig dårlig mave eller brugt rigelige mængder toiletpapir, så kan det mindste af de to skyl godt fjerne alt det, du måtte komme af med. Det næste er netop toiletpapiret, hvor det er en god idé at bruge bare en lille smule mindre, da det kommer til at gøre en stor forskel i længden.

 

Hvis vi så smutter over til håndvasken, så er der ingen grund til, at vandet er tændt, mens du putter sæben på hænderne eller børster tænderne, og du kan derfor både skåne klimaet og din egen vandregning ved at slukke for vandet, når du ikke har hænderne under hanen. Det sidste gode råd handler om bruseren, og det er her, de største forskelle kan gøres. Prøv så vidt muligt på at tage kortere og koldere bade, end du er vant til, og her snakker vi ikke om, at dit bad kun må vare fire minutter, eller det skal være iskoldt. Bare skær et par minutter af og sænk temperaturen et par grader, hvilket din krop også vil synes om.

 

Professionel renovation

Der er dog kun så meget, du selv kan gøre, og især hvis dit badeværelse er gammelt, så er det meget energiineffektivt. Et af de steder, hvor det problem er størst, er i de gamle københavnske lejligheder, der blandt andet ligger på Vesterbro, så hvis du bor i en af dem, så har du med al sandsynlighed brug for VVS Vesterbro, hvis du virkelig skal kunne spare på klimaaftrykket.

 

Gamle rør og dårlig isolering er ikke ting, der hjælper klimaet, og selvom du kan spare rigtig meget på særligt dit vandforbrug ved at tænke over tingene, så kræver det altså professionel assistance, hvis du virkelig gerne vil fjerne en af de helt store klimasyndere i dit hjem og gøre dit badeværelse lidt grønnere.